Sakralna nevromodulacija (SNM) je dolgoročna terapija, s katero učinkovito zdravimo bolnike z urinsko inkontinenco (urgentna urinska inkontinenca in prekomerno aktiven sečni mehur), fekalno inkontinenco, urinsko retenco (zastajanje urina), ter bolnike s kroničnim zaprtjem (konstipacija). SNM terapija je primerna predvsem za bolnike, pri katerih zdravljenje s konzervativnimi in farmakološkimi metodami ni bilo uspešno. 

SNM terapija vključuje blago in kontrolirano električno stimulacijo križnega (sakralnega) živca, kar omogoči vzpostavitev normalne aferentne senzorične poti med mehurjem, črevesjem in možgani ter posledično normalno delovanje mehurja in črevesja. Koristi SNM se odražajo v zmanjšanju ali prenehanju inkontinenčnih epizod ter v boljšem obvladovanju same bolezni, kar pomembno vpliva na izboljšanje kakovosti življenja bolnika. 

SNM je mednarodno priznana in uveljavljena metoda zdravljenja, ki se v kliniki uporablja že od leta 1994. Prav tako jo priporočajo številne mednarodne smernice, njena uporaba pa strmo narašča zaradi klinične učinkovitosti, minimalno invazivnega pristopa ter stroškovnega prihranka na področju uporabe medicinskih pripomočkov in bolniškega staleža. Do maja 2020 je terapijo prejelo že več kot 325.000 pacientov po svetu. V Sloveniji se SNM izvaja na Univerzitetnem Kliničnem Centru v Ljubljani, na Kliničnem oddelku za abdominalno kirurgijo. 

Sistem za SNM vključuje majhen nevrostimulator (baterija oz. generator električnih pulzov) in elektrodo, ki dovaja električne pulze v bližino križnega živca (Slika 1 in Slika 2). Sistem se v celoti vstavi pod kožo z minimalno invazivnim kirurškim posegom in zato terapija ne ovira pacienta pri vsakodnevnih aktivnostih in opravilih. Pomembna prednost SNM terapije je, da omogoča predhodno testiranje potencialne učinkovitosti terapije z zunanjim nevrostimulatorjem, kar služi kot osnova za odločitev o vstavitvi stalnega nevrostimulatorja, ki lahko neprekinjeno deluje 15 let. Stranskih senzacij in občutkov pri bolniku v večini primerov ni, saj skozi testiranje zdravnik izbere pravi program električne stimulacije. Ob morebitnih zapletih, ki so zelo redki, se naprava enostavno odstrani, tako da je poseg povsem reverzibilen.            


SNM sistem – nevrostimulator in elektroda
Velikost nevrostimulatorja je podobna kovancu za 2€ (volumen ~3 cm3, teža ~7g), življenjska doba nevrostimulatorja pa znaša 15 let.