Sladkorna bolezen tipa 2 je daleč najbolj pogosta oblika sladkorne bolezni. Pri večini bolnikov se pojavi v srednji življenski dobi in raste s starostjo. Pojavljanje v rodbini je pogosto. Gre za kronično počasi napredujočo bolezen. Porast ravni krvnega sladkorja se dogaja postopno, preko mejnega zvečanja v fazi prediabetesa do vrednosti, ki so diagnostične za sladkorno bolezen in kasneje še višje. Vzrok progresivnega poteka je v postopnem popuščanju celic beta v trebušni slinavki, ki izločajo hormon insulin. Insulin normalno skrbi za uravnavanje ravni krvnega sladkorja tako, da je ta neprestano v normalnem območju. Zakaj celice beta postopno popuščajo ni znano, je pa ob odkritju sladkorne bolezni sposobnost izločanja insulina že zmanjšana za polovico. Dodaten razlog za višji krvni sladkor je odpornost organizma na delovanje insulina, ki pa je v tesni  zvezi s preveliko telesno težo. Večina oseb s sladkorno boleznijo tipa 2 ima sklop bolezenskih motenj: debelost, zvečano raven slabih maščob v krvi, zvečan krvni tlak in seveda zvečano raven krvnega sladkorja. Vse našteto so dejavniki tveganja za aterosklerozo, ki povzroča zožitev arterij v povirju spodnjih okončin, srca in možganov, kar lahko vodi do motnje prekrvavitve nog, srca in možganov. Trajno zvišan krvni sladkor povzroča okvaro malih žilic oči in ledvic ter okvaro živcev, kar lahko vodi v okvaro vida, delovanja ledvic in težave zaradi prizadetosti predvsem dolgih živcev. Okvara živcev in sočasna slaba prekrvavitev nog lahko povzroči resne spremembe na stopalih.

Da bi preprečili bolezenske posledice kompleksnega sklopa sladkorne bolezni tipa 2, je treba zagotoviti trajen nadzor nad vsemi naštetimi nenormalnostmi: z ustreznim zdravljenjem moramo vzdrževati krvni sladkor čim bliže normalnim vrednostim, urediti maščobe v krvi, poskbeti za urejen krvni tlak in seveda imeti nadzor nad telesno težo. Moramo imeti trajen nadzor nad vsemi temi bolezenskimi dejavniki. Poleg tega je treba odkrivati morebitne kronične okvare v njihovi najzgodnejšem obdobju, Zato moramo sistematično in periodično preverjati morebitne kronične okvare – prisotnost okvare v očeh (s pregledom očesnega ozadja) in ledvicah (s preverjanjem beljakovin v urinu, pregledom krvi), na stopalih (s preverjanjem sposobnosti dojemanja dotika, bitja večjih žil dovodnic in izgleda stopala), poizvedeti o težavah, ki kažejo na slabo prekrvljenost v področju srca (značilna je bolečina v prsih ob naporu), nog (bolečina ob hoji) in možganov (prehodne težave kot pri možganski kapi).

Vaša naloga je, da se temeljito izobrazite o bolezni in predvsem o tem, kaj morate vi napraviti v zdravljenju. Najbolje je imeti dolg razgovor z medicinsko sestro, ki se ukvarja z bolniki s sladkorno boleznijo. To je obvezno po odkritju sladkorne bolezni, pa tudi kasneje, tudi večkrat, če je treba. Dobili boste informacije o prehrani in zdravem načinu življenja. Z zdravnikom se pomenite, kakšne so vaše ciljne vrednosti zdravljenja zvišanega krvnega sladkorja, maščob v krvi in krvnega tlaka, katere preglede na kronične okvare in kako pogosto jih morate opravljati. Zdravnik vam bo za vaš primer izdelal načrt zdravljenja z ustreznimi zdravili (teh je cela vrsta) za nadzor nad krvnim sladkorjem.

Zapomnite si – strokovnjaki vam lahko samo svetujejo, odgovornost za zdravljenje in spremljanje sladkorne bolezni pa je tudi na vaši strani. Z učinkovitim obvladovanjem sladkorne bolezni se boste izognili njenim grožnjam za vaše zdravje. Imejte aktiven pristop in ne bežite od resničnosti, ki jih vsebuje sama bolezen in zdravljenje njenih bolezenskih stanj.