Sladkorna bolezen tipa 2 je lahko prisotna, ne da bi zaznali kakršnekoli zdravstvene težave. Krvni  sladkor je na začetku bolezni samo malo nad normalnimi vrednostmi, vendar počasi narašča. Težave kot so pojačana žeja, odvajanje večje količine urina, občutek suhih ust in hujšanje se pojavijo zelo pozno v razvoju sladkorne bolezni – šele, ko je krvni sladkor že zelo visok, običajno znatno nad 10 mmol/l zjutraj na tešče. Trajno zvečan krvni sladkor lje škodljiv za organizem, povzroča bolezenske spremembe, značilne za sladkorno bolezen, mnoge med njimi hude.  Smiselno je odkriti sladkorno bolezen  čimprej, že v obdobju, ko še ni nobenih težav zaradi visoke vrednosti krvnega sladkorja.

S pomočjo vprašalnika FINDRISC lahko vsakdo sam oceni tveganje za sladkorno bolezen.

Kakšne so diagnostične meje vrednosti krvnega sladkorja za ugotavljanje sladkorne bolezni in prediabetesa?

Edini zanesljivi način za postavitev diagnoze je določanje koncentracije glukoze (tako strokovno rečemo krvnemu sladkorju) v plazmi venske krvi, v standardiziranem laboratoriju.

Osnovna meritev je krvni sladkor na tešče. Normalna vrednost krvnega sladkorja na tešče je pod 6,1 mmol/L (oziroma pod 5,6 mmol/L po ADA, njena priporočila veljajo za Združene države Amerike).

Če je izvid na tešče več kot 7 mmol/L, gre za sladkorno bolezen. Če ni bolezenskih težav, značilnih za visoko vrednost krvnega sladkorja (žeja, hujšanje, pojačano odvajanje urina….), je treba imeti še en izvid nad 7,0 mmol/L. Kadar pa so te težave že prisotne, je dovolj za diagnozo sladkorne bolezni en izvid, najsi bo 11,1 mmol/L ali več kadarkoli (na tešče ali po obroku) ali 7,0 mmol/L ali več v teščem stanju.

Če je izvid krvnega sladkorja na tešče med normalno in diabetično vrednostjo (6,1 – 6,9 mmol/L, oziroma 5,6 – 6,9 mmol/l po ADA), se preveri stanje z obremenilnim testom z zaužitjem 50 gramov glukoze (oralni glukoza tolerančni test, OGTT, izvedemo ga lahko samo v mirnem stanju, zjutraj, izven stresa, akutne bolezni ali zdravil, ki zvišajo krvni sladkor). Če je krvni sladkor 2 uri po zaužitju glukoze 11,1 mmol/l ali več, gre za sladkorno bolezen. Kadar so vrednosti krvnega sladkorja nad normalnimi, vendar ne dosegajo kriterijev za diagnozo sladkorne bolezni, gre za nekakšno stanje pred sladkorno boleznijo. Zato ga imenujemo prediabetes. Ob višanju vrednosti krvnega sladkorja stanje dejansko preide v sladkorno bolezen. Obstajata dve obliki prediabetesa. Če je vrednost v 2. uri v testu OGTT 7,8 mmol/l ali več (in nižja od 11,1 mmol/L, kar je že v območju sladkorne bolezni), gre za moteno toleranco za glukozo (MTG). Če pa je vrednost v 2. uri normalna (pod 7,8 mmol/L), vendar je vrednost pred zaužitjem glukoze, torej v teščem stanju nad normalno in pod diabetično (6,1 – 6,9 mmol/L, oziroma 5,6 – 6,9 mmol/l po ADA), gre za moteno bazalno glikemijo (MBG).

Kaj morate storiti, če so vas izvidi krvnega sladkorja uvrstili v sladkorno bolezen ali prediabetes?

Če imate sladkorno bolezen, to zahteva zalo resno obravnavo pri zdravniku in nadaljno trajno zdravstveno oskrbo. Pri kateri morate vi narediti za sebe kar je v vaši moči. Izobraziti se morate o svoji bolezni in kar se da aktivno sodelovati pri njenem obvladovanju. Ravnajte skladno z navodili in priporočili zdravstvenega osebja, ki se ukvarja s sladkorno boleznijo. Vi boste z zdravsvenem osebjem v partnerskem odnosu. Oni vam bodo nudili strokovno podporo, zdravili pa se boste sami v skladu z njihovimi navodili, priporočili in predlogi. V poteku sladkorne bolezni tipa 2 se ne bo mogoče izogniti uporabi antidiabetičnih zdravil.

Če gre za prediabetes, antidiabetična zdravila niso potrebna, pač pa velja podvzeti vse druge ukrepe, ki veljajo za obravnavo sladkorne bolezni tipa 2.

Za vse motnje, povezane z zvišanim krvnim sladkorjem, pa najsi bo sladkorna bolezen tipa 2 ali prediabetes je temeljnega, pa res temeljnega pomena nadzor nad telesno težo, če je ta prekomerna. Še posebno, če je indeks telesne mase (ITM) v področju debelosti (30 ali več Kg/m2 – izračun: število kilogramov, deljeno s telesno višino v metrih na kvadrat) ali je obseg trebuha nad 102 cm pri moškem in 88 cm pri ženski. Obseg si lahko izmerite sami s šiviljskim metrom v višini popka. Ni ravno treba doseči idealnih vrednosti (ITM 25 Kg/m2, obseg trebuha 94 cm pri moškem in 80 cm pri ženski). V realnem življenju se je izkazalo, da doseganje idealnih vrednosti ni smiselno, ker jih skoraj nihče ne doseže, še manj pa kasneje vzdržuje. Velik dosežek je, če se približate tem vrednostim na pol poti od vaših vrednosti do idelanih. Ugodni učinki na krvni sladkor se pokažejo že pri znižanju telesne teže za 5-7 odstotkov. Zmanjšanje prekomerne teže ni enostavno, še bolj zahtevno pa jo je trajno vzdrževati na nižji ravni. Tu vam poleg discipline pomaga tudi redna telesna dejavnost in zdrava uravnotežena prehrana. Zmanjšanje prekomerne teže ugodno vpliva ne samo na raven krvnega sladkorja, temveč tudi na maščobe v krvi in krvni tlak. Z zmanjšanjem prekomerne telesne teže boste zmanjšali tveganje za srčnožilne bolezni, ki so glavna grožnja sladkorne bolezni tipa 2 in, čeprav v manjši meri, tudi prediabetesa.

Nadzor nad telesno težo je ključnega pomena tudi pri posameznikih s povečanim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2. Zmanjšanje indeksa telesne teže in obsega trebuha, izboljšanje prehranskih navad in redna telesna dejavnost zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. Učinek ukrepov lahko preverite s ponovnim izpolnjevanjem vprašalnika FINDRISC. Napoved tveganja se bo ustrezno izboljšala.

Imate sladkorno bolezen tipa 2, pa se je ne zavedate?